Stáčení

Stáčení

Dozrálé pivo se stáčí do sudů a láhví a rozváží se k odběratelům. Sudy i láhve se před plněním dokonale vymyjí, sterilizují parou a předplní CO2.

Číst dál...

Filtrace

Filtrace

Filtrace je proces, který prodlužuje trvanlivost piva. Během filtrace jsou z piva, které zatím dozrávalo v ležáckém sklepě, odstraněny zbytkové kvasinky a další mikročástice. K tomu se nejčastěji používají tzv. křemelinové filtry, ve kterých dojde k odfiltrování zbylých kvasinek. Pivo se stane průzračným a jiskrným.

Číst dál...

Kvašení

Kvašení

Při telpotě 8°-12°C začíná proces kvašení, jehož účelem je přeměna cukrů na CO2 a alkohol. Při kvašení se na povrchu tvoří pěna. Je to pěna do které se soustřeďují látky ovlivňující kvalitu piva. Doba kvašení je u výčepních piv 10 dnů a u speciálních 10 až 14 dnů. Teplota kvasícího piva je maximálně 12°C. Po kvašení se pivo zchladí a odčerpají se kvasnice, které sedly na dno.

 

Číst dál...

Dozrávání

Dozrávání

Pivo dozrává v uzavřených tancích při přesném tlaku a teplotě 2°C. Výčepní pivo dozrává asi 20 dnů, ležáky asi 60 dnů. Při ležení pivo dozrává, zjemňuje se chuť.

 

Číst dál...

Chlazení

Chlazení

Mladina se provzdušňuje a zchladí se na zákvasnou teplotu 8°-10°C. V této fázi výroby se přidají pivovarské kvasinky a roztok je uložen do otevřených nádob ve spilce nebo v tancích s řízeným tlakem a teplotou.

Číst dál...